Blog pentru adolescenti. Totul despre viata, hobby-uri si dezvoltare personala.

joi, 20 iulie 2017

Adolescenta.Cum sa treci peste momentele dificile!

Adolescenta este cea mai complexa si cea mai importanta perioada a vietii noastre.
Este o perioada de tranzitie deoarece trecem de la copilul de ieri, la adultul de maine.

Simtim pentru prima data acei fluturasi in stomac, ne indragostim, avem prima iubire, care de obicei este cea mai pura, cea mai sincera si poate singura care e chiar din tot sufletul. Toata lumea crede ca acea iubire va dura o viata intreaga (ar fi frumos). Insa de cele mai multe ori,acea iubire se sfarseste la fel de repede cum a inceput, dintr-un nimic. 

Apoi apare suferinta, fiind prima iubire e cea mai dureroasa despartire deoarece unii chiar isi pun sufletul pe tava( nu e doar o metafora). Am ramas surprinsa cand am aflat,dar o despartire chiar te maturizeaza. Pana la urma suflerinta face parte din procesul de maturizare. 

Si in plus mai e si vorba aceea: 
"Dumnezeu o sa te invete sa fii fericit, dar mai intai te va invata sa fii puternic". 

Pentru a fii fericit,trebuie sa inveti sa apreciezi ce ai. Copil fiind crezi ca totul ti se cuvine, insa daca vrei ca ceva sa dureze, trebuie ca la randul tau sa oferi iubire si afectiune, nu doar sa primesti.

Adolescenta e perioada in care cu totii ne-am simtit neintelesi. Parintii nu ne inteleg( sau cel putin asa ni se pare noua), prietenii ne tradeaza ( asta poate chiar asa e). Totul devine mult mai rece si mai putin roz. Nu e un cosmar e o realitate. Viata nu e roz, asa cum o vedem cand suntem mici.

Viata are parti bune si rele, iar noi trebuie sa invatam sa facem fata oricarei situatii.

Este perioada in care ne formam ca oameni si ne conturam personalitatea. De aceea uneori se intampla sa avem crize de personalitate si iesiri pe care cei din jur le considera ciudate.

Este o perioada a tentatiilor. In care, adolescent fiind esti prins intre prieteni, familie, iubit(a), formarea propriei personalitati si dezvoltarea ta, atat personala, cat si profesionala.

Viata cu parti bune si rele

Uneori e pur si simplu prea mult, simti cum nu mai poti face fata. Acesta e un moment decisiv, un moment in care trebuie sa iei o decizie pentru ca asa nu se mai poate. Cu totii am trecut prin asta. 

Cand deja lucrurile o iau razna in felul acesta, tu trebuie sa pui piciorul in prag si sa faci ceva. E viata ta. Mama obisnuia sa imi spuna: 
"Viata nu e buna sau rea, e asa cum ti-o faci". 

Si chiar asa e. Totul depinde de felul in care ne raportam la viata si cum vedem lucrurile.

Pentru a trece mai usor peste aceasta perioada permite-mi sa-ti dau cateva sfaruri:

1)Afla cine esti cu adevarat:
Adolescent fiind esti usor influentabil de orice situatie si de persoanele din jur. Trebuie sa te redescoperi, sa vezi cum esti tu cu adevarat. Analizeaza-ti putin comportamentul si vei vedea ca anumite ticuri, gesturi si automatisme verbale nu te definsec. Pur si simplu le-ai cules involuntar din mediu si ti le-ai insusit. Dar aceste lucruri nu te reprezinta. 

Este esential sa te descoperi asa cum esti cu bune si cu rele. Pe restul poti sa ii minti, dar fata de tine trebuie sa fii mereu 100% sincer.

De abia dupa ce vei descoperi cum esti tu cu adevarat, ce iti place de fapt, cum esti, ce te reprezinta, doar atunci vei putea deveni o versiune mai buna a ta.  Doar atunci vei putea evolua.

2)"Lasa lumea sa te acuze":
Daca ti se pare ca esti dator sa dai celor din jur explicatii, iar ei sa fie de acord cu tine te inseli. Stii care e adevarul? Oameni te vor judeca oricum. Indiferent cat vrei ca totul sa fie perfect oamenii te judeca, iar in momentul in care gresesti iti scot ochii.

 Nu ai nevoie de acordul lor sa iti traiesti viata. Nu te mai lasa influentat de tot ceea ce ti se spune. Ca om trebuie sa ai anumite principii in viata. Vezi care sunt principiile tale si invata sa faci lucruile in asa fel incat tu sa fi multumit.

3)Iubeste-te asa cum esti:
Este foarte important sa stii sa te apreciezi si sa te iubesti asa cum esti. De ce trebuie sa te iubesti tu?
 Pai daca tu nu te iubesti asa cum esti, cum sa te iubeasca ceilalti? 
Si in plus, daca inveti sa te iubesti asa cum esti, vei avea mai mare incredere in tine, te vei aprecia mai mult si nu te va mai influenta atat de mult parerea celorlalti (aproape ca nici nu va mai conta). 

4)Vorbeste cu cineva:
Eu sincer te sfatuiesc sa vorbesti cu parintii despre situatiile prin care treci. Desi crezi ca ei nu observa nimic si ca nu te inteleg, crede-ma, te cunosc! Dupa cum respiri si dupa cum mergi prin casa stiu ca s-a intamplat ceva. Si eu am ramas la fel de uimita ca tine cand am aflat acest lucru. Pana la urma au fost si ei tineri, au trecut prin ce treci tu.

Te sfatuiesc sa vorbesti cu parintii pentru ca sunt singurele persoane din viata ta care sunt impartiale si iti vor binele. Prietenii vin si pleaca, nu toti iti sunt prieteni, iar sfaturile lor pot fi foarte subiective. Cred ca doar parintii vor incerca sa te inteleaga in totalitate si doar ei iti vor spune in fata unde ai gresit.

Desi ti se va parea frustrant initial sa iti zica "vezi ca ai gresit acolo", e mai bine sa ti se spuna in fata. Asa e mai usor sa revii la realitate si sa vezi lucrurile cum sunt defapt.

Sincer mai bine ai langa tine o persoana verticala care sa spuna lucrurilor pe nume, decat una care minte si se ascunde dupa deget de fiecare data cand se intampla ceva.

Comunicand vei rezolva multe probleme si vei intelege situatiile mai bine.

Sunt doar cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti revii. Fiecare avem momente de criza, insa ce e cel mai important este sa ne revenim. Multi aleg sa se refugieze in diverse vicii, dar asta nu e o rezolvare. Sincer, nici celor mai mari dusmani ai mei nu le-as recomanda acest lucru. :)

Cand lucrurile o iau razna, trebuie sa gasesti o modalitate de a depasi momentele grele. Cea mai buna modalitate este sa fi impartial si realist. In viata te va ajuta foarte mult, nu doar acum. Si ca o mica precizare:
A fi matur inseamna a fi realist

Chiar si asa, cu toate aceste trairi contradictorii, adolescenta este una dintre cele mai frumoase perioade. 
Bucura-te de fiecare clipa si ia viata asa cum vine. Indiferent ce se intampla, viata merge inainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu