Blog pentru adolescenti. Totul despre viata, hobby-uri si dezvoltare personala.

LATEST POSTS

carturesti.ro
carturesti.ro

sâmbătă, 6 ianuarie 2018

3 concepte ce iti vor schimba radical viata

Ca oameni ne confruntam zilnic cu situatii dificile, momente de stres, panica sau pur si simplu, suntem confuzi si nu intelegem ce se intampla.

Datorita vitezei cu care se desfasoara toate momentele din viata noastra, devenim pe zi ce trece tot mai superficiali, mai neimpliniti si mai nelinistiti. Nu ne putem bucura de nimic deoarece avem mereu impresia ca dupa colt ne asteapta o poblema ce de-abia asteapta sa ne inhate, sa ne taie aripile si sa ne doboare. 

Devenim tot mai anxiosi si mai suspiciosi, ne indepartam persoanele dragi si le ranim, de cele mai multe ori fara sa ne dam seama. Toate acestea se datoreaza nivelului tot mai ridicat de inconstienta pe care il avem. Suntem inconstienti de ceea ce facem,de ceea ce transmitem.

In viata totul depinde de felul in care actionam noi. Nu uita: Persoanele de langa tine reactioneaza in functie de cum actionezi tu.

Daca iti doresti ca viata ta sa devina mai usoara, sa fii mai linistit si sa te bucuri de ea, invata sa te intelegi si sa te cunosti cu adevarat.
dezvoltare personala


Uite 3 concepte ce iti vor schimba radical viata imediat ce vei incepe sa le intelegi:

1) Legatura exterior-interior:

Creierul nostru are retele neuronale separate pentru a analiza informatiile din interior, resectiv din exterior. Acestea nu pot functiona concomitent(deodata). Iata si explicatia pentru care in timpul unei discutii mintea ta zboara in alta parte, iar la final nu prea mai stii despre ce ati discutat.(Stai linistit toata lumea a trait macar o data aceasta experienta.)

Faptul ca viata noastra devine din ce in ce mai aglomerata ne impiedica sa pastram legatura cu ceea ce se inatmpla in interiorul nostru. Atentia noastra este atintita asupra a ceea ce e in exterior. Nici nu e de mirare avand in vedere cantitatea enorma de stimuli la care suntem supusi zilnic.

Creierul nostru analizeaza stimulii exteriori pentru supravietuire. Acesta este principalul lui scop.

Dar de ce avem nevoie sa analizeze ceea ce se intampla in interior?
Creierul proceseaza o cantitate enorma de informatii de care nu suntem constienti. El regleaza in fiecare secunda nivelul oxigenului in sange, stimuleaza digestia si restul proceselor biologice de care nu trebuie sa fim constienti, dar care sunt indispensabile vietii noastre.

Este important sa devenim constienti de ceea ce se intampla in interiorul nostru macar ocazional, altfel lucrurile vor scapa de sub control.

Devenind constient de ceea ce se petrece in interiorul tau vei putea sa te intelegi, sa iti dai seama ce se intampla defapt dincolo de masca, de unde vin reactiile tale si ce le provoaca, dar cel mai important lucru, pastrand legatura cu interiorul tau vei tine bolile la distanta. 

Cati nu ne-am trezit peste noapte cu boli, dureri, tensiuni sau probleme emotionale?
Ele nu au aparut tocmai peste noapte. Au existat mereu in interiorul tau, s-au acumultat de-a lungul timpului pana ce situatia a devenit atat de grava incat nu mai poate fi ignorata.

De ce sa asteptam sa ajungem in punctul in care trebuie sa luam masuri extreme ca sa ne revenim, in loc sa avem grija de noi zilnic? 

Sper ca acum ai inteles cat este de important sa pastrezi legatura cu tine insuti si sa devii constient de ceea ce se intampla in interiorul tau.

Dar cum putem pastra legatura cu noi insine? 
Simplu. Gaseste-ti in fiecare zi macar cateva minute pentru tine. Atunci renunta la televizor, telefon, muzica sau orice altceva ti-ar putea distrage atentia. Vei putea fii atent la ceea ce se petrece in interiorul tau doar daca nu ai stimuli exterini care sa iti distraga atentia.

Eckhart Tolle spune "liniste in exterior, liniste in interior". Aceasta e si principala cale spre linistea ta interioara. Doar cateva minute in fiecare zi si in timp vei simti o schimbare radicala.

2)Legatura emotional-rational:

Toti sustinem ca suntem niste fiinte rationale, insa lucrurile nu stau mereu asa. Inainte de toate avem o parte emotionala, ce e putin mai rapida decat cea rationala.

In momentul aparitiei unui stimul exterior partea emotionala este cea care actioneaza prima. Aceasta cauta in trecutul nostru informatii legate de stimulul respectiv pentru a verifica daca acesta reprezinta o amenintare sau nu. De abia dupa aceea informatia este transmisa mai departe pentru a fi analizata rational. 

Asa se explica de ce uneori reactiile noastre pot fi de neinteles sau de necontrolat, dar si aparitia starilor de frica, frustrare, nervozitate etc. Acestea reprezinta doar reactia emotionala a corpului la stimulul primit.

Un exemplu putin exagerat dat de Zoltan Veres "este un moment cand intri in casa, te sperii si tresari sau poate chiar sari si apoi iti spui in gand "Am crezut ca este un soarece". "

Explicatia:
 Partea emotionala a identificat o posibila amenintare, de aici aparitia rectiei, iar mai apoi a venit si explicatia rationala, gandul.
La fel se petrece atunci cand "Nu imi vine sa...", "Nu am chef sa..", "Nu imi place sa...", desi daca evaluam din punct de vedere rational, chair nu ar fi cazul de reactie de genul sau chiar ne-ar face bine sa facem acele lucruri care "nu ne vin.. ". 
Aceste reactii sunt foarte fine si constituie baza deciziilor noastre, pe care avem senzatia ca le-am luat rational. Zoltan Veres-Avantaj prin EQlibru
3)Nu exista "Bine" si "Rau", ci doar "Pro" si "Contra": 
Avem obiceiul de a clasifica lucrurile ca fiind bune si rele. Minte noastra are 2 parti: rationala si emotionala. 

Daca parte rationala poate intelege ceea ce este rau si ce este bine, partea emotionala nu va intelege niciodata. Pentru ea exista doar "pro" sau "contra" in functie de experientele constiente, dar mai ales cele inconstiente din trecut.

Deseori se intampla ca cele 2 parti ale mintii sa fie in antiteza. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare are propriul sau sistem de functionare, bine individualizat. De aceea uneori lucrurile "pro" gestionate de ratiune sunt "contra" pentru partea emotionala sau invers.

Uneori lucrurile sunt mult mai simple daca incercam sa intelegem principiile si algoritmii dupa care functioneaza mintea noastra, decat daca tragem efectiv de noi si fortam lucrurile.  Gaseste cea mai buna cale pentru tine! Gaseste-te pe tine! 


Sper ca acest articol sa iti fie de folos. Daca te-a ajutat, recomanda-l unui prieten, ajuta-l si pe el! Astept comentariile voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu