Blog pentru adolescenti. Totul despre viata, hobby-uri si dezvoltare personala.

LATEST POSTS

carturesti.ro
carturesti.ro

marți, 25 octombrie 2016

Arta fotografica in Romania, de la inceputuri


Deşi fotografia a apărut de ceva timp în Europa,în România ea îşi face apariţia de abia în secolul al XIX-lea,fiind adusă,utilizată şi dezvoltată drept un meşteşug. 


Primii fotografi au sosit în ţară datorită domeniilor în care fotografia este solicitată,anticipând totodată potenţialul financiar datorat modei care urmă să se extindă extrem de repede.

Posesorii de ateliere fotografice ai acestui secol erau preocupaţi de fotografia de tip portret şi peisaj,această fiind realizate în scop comercial datorită deficultații tehnice ale primelor procedee fotografice şi limitării mobilităţii.

Personalităţi remarcante:

Alexandru Bellu se afirmă surprinzând viaţă satului,o fotografie aprofundată şi studiată, portrete individuale sau grupuri.

Viata satului, Alexandru Bellu

Viata satului, Alexandru Bellu

Viata satului, Alexandru Bellu

Fraţii Minovici sunt promotorii fotografiei în domeniul medicinei legale şi în folosirea fotografiei că instrument de lucru în cercetare.


Carol Pop de Szathmary este primul fotograf de război prezentând fotografii de pe frontal războiului din Crimeea(1850),fiind primul fotograf oficial al lui Carol I.

Carol Pop de SzathmaryFotografie de razboi


Deşi o mare parte a materialelor fotografice au fost distruse,în arhivelor marilor biblioteci încă se mai păstrează materialul fotografic care constituie o istorie ilustrată.

Datorită perfecţionării aparatelor fotografice,a materialelor fotosensibile şi a simplificării procedeelor de lucru,la sfârşitul sec al XIX-lea apare “fotografia de amator”,dar şi primele asociaţii şi cluburi fotografice.

În perioada interbelică se definesc două tendinţe: fotografia de amator şi cea profesionistă.

La 16 decembrie 1934,este constituită Asociaţia Fotografilor  Amatori(FAR),iar în 1924 apare Uniunea Fotografilor din România (asociaţie a fotografilor profesionişti).

Între cele două categorii de fotografi apar conflicte datorate împărţirii clienţilor.

Pe lângă revistele create, fotografii organizează saloane şi concursuri de artă fotografică,atât în ţară cât şi în străinătate.

Prezenţa artiştilor fotografi români este semnalată şi omagiată în simezele saloanelor internaţionale de fotografie.

Vezi articolele Tehnicile fotografice, cheia succesului si Aparatele de fotografiat de-a lungul timpului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu